
Bästa båten för Offshoresailing
Frågan alla ställer sig !
Pris för att segla en vecka är svårt att ange då väldigt många faktorer spelar in. För att hålla ned priset så utgår jag från hemmahamnen på Porto Santo så man behöver hitta flyg till Madeira och därifrån ta färjan till Porto Santo. Priset påverkas av antal personer och vart vi planerar att segla. Efter att vi diskuterat igenom detta så kan jag räkna ut pris. Jag seglar ofta med share cost/paying crew och då brukar man hamna på € 30-€ 60/dag/person.
Beroende på hur upplägget ser ut så kan man påverka pris. Tanken är att kunna segla billigt och säkert samtidigt som man får tillfälle att inhämta kunskaper i segling offshore.
När man skall välja båt att segla över oceaner med, är det en hel del saker som man behöver ta i beaktande. Att få kunskap i vad som är en bra eller rätt båt för just dig är något man behöver få hjälp med. Den bästa hjälpen får man sannolikt av seglare som redan korsat oceaner i olika båtar. Det finns båtar som är oceanklassade och min erfarenhet är att den klassning som båtbranshen valt att följa är helt värdelös. För mig handlar det om säkerhet när naturens krafter prövar båt och besättning. För att bli oceanklassad enligt mig så skall båten ha vattentäta skott i för och akter. ARC har tagit fram en säkerhetslista som jag tycker är bra att följa när det gäller utrustning och kommunikationsmöjligheter. Ombord skall det givetvis finnas ett skeppsapotek som kan ta hand om infektioner och sjukdomar som ofta kräver läkarvård på sjukhus. Den säkraste båten enligt mig skall var stark i konstruktionen och då är stål eller aluminium det bästa valet för att uppnå styrka. Givetvis så måste materialet vara av god kvalitet och underhållas kontinuerligt. Jag anser även att monohulls är säkrare än katamaran skrov.

Mitt val av båtar
Jag startade för några år sedan att leta båt och hittade en båt som jag hade möjlighet att köpa. Det var en Svan 441 som låg i Gosport/England. Jag kunde köpa båten då jag hade sålt ett hus som jag byggt under 8 år. Givetvis insåg jag efter ett par år att jag inte hade resurser att underhålla och renovera samt utrusta båten för långsegling. Sålde båten och lyckades att få tillbaka mina pengar. Efter mycket letande så hittar jag en båt jag tycker passar bra. En JNF 38 byggd i stål på New Zeeland. Seglar ett par år med den och inser att det kanske inte är rätt båt trots allt. Säljer båten och även denna gång får jag tillbaka insatt kapital. Hittar så en Garcia 54 i Polen som är ett renoveringsobjekt. Seglar hem båten och renoverar den i 4 år. Byter i stort all utrustning till nytt. Seglar en sommar och inser att 54 feet är stort och dyrt samt oftast kräver besättning. Säljer båten och får tillbaka insatt kapital och mer därtill. Inte vanligt att få tillbaka mer än man köpt båten för efter renovering. Hittar en ny fullutrustad Ovni 385 i Göteborg som har allt jag kan önska mig av en oceanseglande båt, och att den är i väldigt fint skick och omhändertagen av förra ägaren är perfekt för den typ av segling som jag har planerat. Den väg jag har tagit för att hitta den båt som passar just mig är nog inget jag kan rekommendera men för mig fungerade det. Det är nog bättre att försöka hitta rätt redan första gången man köper båt och sedan tweeka den båt man köpt. För att hitta rätt så behöver man göra en lista på saker som man inte kan kompromissa om. Jag tänker då på längd, utrymme ombord, centerbord eller köl, ett eller två roder, skrovmaterial (GRP, stål, Aluminium), diskutera gärna detta med folk som redan seglat jorden runt och kom fram till vad som gäller för dig. Sedan är det bara att ge sig ut och leta efter en båt som du har resurser att köpa.
Meet The Captain







