


Practical Offshore-Sail Navigation & Safety Training
En sammanfattning av det man bör ha koll på!
Jag har läst väldigt många böcker om segling och navigation. Deltagit i kurser och tagit nautiska certifikat och bevis. En hel del svenska och även utländska utbildningar och certifikat. En fråga jag ofta ställt mig är, kommer jag få nytta av alla dessa kurser?
Jag har nu sammanställt lite av den kunskap och kompetens som jag genom åren studerat i teori och praktik. Vissa delar är på engelska och är hämtade från all over the place och omarbetade enligt mitt tycke och smak. Ofta har jag bara tagit med de delar som är viktiga och av intresse för alla som funderar på att ge sig ut på en längre seglats.
Givetvis så är kunskap alltid nyttigt och inte så tungt att bära men all den tid som spenderats har kanske inte alltid varit att rekommendera. Ibland beror det på mig och ibland på lärare.
Som exempel så kan man ta information som finns i ett sjökort. Det spelar ingen roll om det är ett papperskort (analogt) eller ett digitalt. När jag studerar ett sjökort så är mitt fokus att välja bort den information som ej är intressant för tillfället. Ett sjökort innehåller fruktansvärt mycket information men endast en bråkdel är vid ett specifikt tillfälle av intresse, Jag väljer då att endast titta efter det som för tillfället är viktigt.
Offshoresailing är en dröm många har. Att korsa en ocean kräver kunskap för att det ska vara säkert. Offshoresailacademy gör det möjligt att prova på segling offshore i praktiken. Vår hemmahamn är Porto Santo norr om Madeira. Vi seglar med en Ovni 385 byggd i aluminium, 42 feet med plats för minst sex st personer. Båten är offshoreutrustad med fokus på säkerhet. Ombord finns det kompressor och dykutrustning. Har man inget dykcertifikat så är det en bra idé att gå halva kursen, och klara av teori och bassängpraktik hemma. Man har då genomfört del 1 av dykkursen. Del 2 kan vi göra på plats då det endast krävs 4-5 dyk i öppet vatten för att bli certifierad Padi Open Water.
GET READY TO SET SAIL!
SAILINFINITY

En sammanfattning av (nästan) allt som man behöver känna till vid segling offshore
Offshoresegling innebär att man seglar 12 Nm utanför länders kustlinje, eller enkelt utryckt att man inte ser kust utan har horisont av vatten 360 grader.
Vill man segla med Offshoresailacademy så kommer man att få väldigt mycket kunskap som man kan få nytta av då man skall ut på äventyr med egen båt.
Jag väljer att lägga fokus på det mest viktiga som man behöver kännedom om för att säkert ge sig ut och långsegla.
En sak som utbildningsföretag i Sverige ofta inte upplyser sina elever om är att svenska certifikat endast gäller på båtar med svensk flagg. Den informationen är viktig om man vill hyra båt som inte har svensk flagg. De brittiska och amerikanska certifikaten är däremot godkända av flertalet länder. De svenska certifikaten är inte godkända av andra länder och man kan ju undra varför.
Svaret är sannolikt kopplat till registrering av båtar, skattetekniska frågor och därmed en fråga för våra politiker som överhuvudtaget inte tar i frågan eller lågprioriterar då det inte rör så många väljare. Oavsett varför så är det av vikt om man vill segla på en båt som inte bär svensk flagg.
De certifikat som är godkända av flest länder är RYA och IYT. RYA är i grunden brittiskt och IYT amerikanskt. Båda organisationerna ger ut certifikat som ger rätten att framföra ett fartyg som finns stipulerat på de certifikat/nivå som certifikatet anger. I stort så är utbildningen hos dessa organisationer lika och har mycket fokus på praktik. Svenska certifikat har inga eller få regler som är kopplade till praktik, men då många företag är seriösa så har de en del praktik avsatt i sitt kursutbud trots att svenska myndigheter inte kräver det.
Det som är viktigt på sjön är praktik och erfarenhet. Det får man definitivt inte i ett klassrum utan behöver anskaffas på egen hand. Det gäller både segling och dykning samt mycket annat. Enklast är sannolikt att följa med på andras båtar och succesivt lära sig olika moment. På öppet hav gäller helt andra saker jämfört med skärgårdsegling och i länder utanför Sverige behöver man ta hänsyn till dessa länders regler och förordningar.
I den svenska skärgården så finns det väldigt många stenar, grynnor och förhållanden som kräver konstant uppmärksamhet. När man lämnar en hamn i Frankrike, Storbritannien, Spanien eller Portugal för att nämna några så finns det i stort inga grund utanför hamnens vågbrytare.
Så snart man är utanför så kan man sätta en kurs mot mål och låta autopiloten styra. Det viktiga då är att hålla uppsikt på sin omgivning, andra båtar och bojar avsedda för navigering. Man kan släppa oron för grynnor då ekolodet visar djup på över 20m i området där du planerar att segla.
Det är andra saker som man behöver ha koll på då området oftast är föremål för tidvatten.
Tidvatten är mycket enklare att ha kontroll på än grynnor. Generellt så behöver man inte räkna som man gör på kurser inför certifiering utan det räcker med enkel huvudräkning. Har man tagit reda på tidvattnets range i det område du befinner dig så vet man det mest viktiga. Om tidvattnet har ett range från lågvatten till högvatten på 6m så är det vid halvtid (3 tim) hälften d.v.s 3m både före och efter Hw och Lw. Information om området där du är hittar man som vanligt i det sjökort man använder. Det finns ett sätt som heter rule of twelve som i stort beskriver tidvattnets kurva. Mer än så behövs inte för att segla säkert i områden med tidvatten, enkelt uttryckt.
Tidvatten ger upphov till strömmar som flyttar din båt åt olika håll vilket man genast ser på plottern, och kan med känd position (Lat/Long) även föras in på papperskort. Mer om tidvatten kan man läsa sig till om intresse finns. Med lite erfarenhet så faller allt på plats ganska fort.
Ett stycke som beskriver tidvatten finns med senare i en text jag sammanställt och kan studeras mer noggrant för de som vill.
Så är det med alla områden man behöver kunna hantera ombord på en båt och enklast så gör man det tillsammans med övriga i besättningen. Vi lär av varandra och blir succesivt bättre.
Jag tar upp varje område för sig och ni kan sedan knyta ihop allt till en helhet.
Områden som är viktiga att praktisera:
-
Kompass
-
Position
-
Distans
-
Sjökort Papper/digitala/skala
-
Tidvatten
-
Signaler/symboler
-
Passage Plan
-
Pilot Plan
-
Mob Plan
-
Radiokommunikation
-
GPS/AIS/Plotter/Radar
-
Väderprognoser/Grib filer
​
​
Contact
För mer info om segling/dykning samt boka in seglingsveckor, skicka ett mail eller ring.
+46 70 356 52 99